Opeens is het 2023

by Jochem Kossen in articles

Terug- en vooruitkijkend

Opeens is het 2023. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een goed clichémoment om te beginnen met goede voornemens.

Net als elk jaar neem ik me voor om meer te schrijven. In 2022 heeft dat geresulteerd … even optellen en afronden op een mooi rond getal … 0 posts op mijn blog.

Wat niet wil zeggen dat ik niet bezig geweest ben met schrijven. Onderdeel van schrijven is ook nadenken, onderzoek doen, stelling nemen, uitstelgedrag, enzovoorts.

Daarnaast hebben de vorm en mogelijkheden die mijn website bieden op de een of andere manier psychologisch invloed op wat ik kan schrijven. Ik denk dat ik nu eindelijk een juiste vorm voor dit blog heb gevonden. Een vorm die me de vrijheid biedt om over zowel fotografie als onderwijs te schrijven, microposts als longreads te maken en artikelen in zowel Nederlands als engels of in één van die twee talen te plaatsen.

Ik denk dat 2022 me daarin goed heeft geholpen. 2022 is voor mij, achteraf gezien, een jaar vol reflectie, terugkijken en vooruitkijken. Ik heb veel geëxperimenteerd met vormgevingen en nagedacht over inhoud, mijn eigen ideeën en welke zaken ik mee bezig wil gaan in 2023. Dus, in 2023 een poging om op basis daarvan inhoud te schrijven.

Scrumboard

In 2022 heb ik samen met een collega Scrum software geprogrammeerd dat goed aansluit bij het onderwijs dat we bij (onder meer) de opleiding Software Developer bieden. Ons onderwijs vindt namelijk compleet plaats middels scrumgroepen van vier of vijf studenten. Dat geldt niet alleen voor de programmeervakken maar ook de generieke vakken als Engels en Nederlands.

Dit pakket wordt momenteel dagelijks gebruikt door de studenten. Sneak Peak:

Sneak Peak

Het plan is om dit pakket onder een (gratis en vrij) Open Source licentie vrij te geven. Er moet nog wat Landstede-specifieke code weggewerkt worden, we willen graag een toffere naam voor het project en dan is het er redelijk klaar voor. To be continued dus.

En verder

En dat sluit aan bij mijn persoonlijke thema’s voor 2023. Open Source, transparantie van informatie, eigenaarschap van eigen content, onafhankelijkheid van Big Tech en het besef dat je altijd een keuze kunt maken. Minder “social” media. De tijd die ik heb besteed op en aan bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Twitter en YouTube heeft me in elk geval geleerd dat die media alleen maar leiden tot minder sociaal gedrag. TikTok begin ik niet aan. Momenteel ga ik mee in de Mastodon hype en dat is voor nu erg leuk.

De Volkskrant heeft een interessant artikel aan Mastodon en Big Tech gewijd.

Een quote uit het artikel:

“Het ultieme doel van Twitter is zo veel mogelijk winst te maken. Twitters algoritmen drijven op ruzie, haat en desinformatie omdat die ervoor zorgen dat mensen blijven plakken.” - Tom Dobber (communicatiewetenschapper UvA)

Sterke, rake woorden. Ik zie het gebeuren. En ik denk dat je rustig Twitter kunt vervangen door de meeste social media van Big Tech. En toch haal ik veel interessante informatie uit die media. Tegelijkertijd, nu Mastodon lekker op dreef aan het komen is merk ik dat ik minder en minder Twitter lees.

Afhankelijkheid van Big Tech

Ons onderwijs en veel andere sectoren zijn mijns inziens te afhankelijk van één leverancier. Mijn werkgever Landstede (en veel Nederlandse onderwijsinstellingen) gebruiken het 365 platform van Microsoft. Dat betekent dat studenten de hele dag door voornamelijk software van Microsoft gebruiken. Word, Powerpoint, Teams, Sharepoint, noem het maar op. Goed voor Microsoft want na hun studie zijn studenten niks anders gewend dus blijven ze in de Microsoft-bubble.

Bij Fotografie en Video (zowel onderwijs als organisaties) wordt niet veel meer dan software van Adobe gebruikt. Adobe, dat bijvoorbeeld jouw foto’s en video’s ongevraagd gebruikt om zijn AI algoritmen te trainen. Adobe, dat je dwingt hun (te dure) cloudabonnement te gebruiken. Adobe dat kennelijk geen concurrentie duldt, en dus even 20 miljard neertelt om concurrent Figma te kopen. Hoe lang zal het duren voordat je ook voor Figma een creative cloud abonnement nodig hebt?

Ik wil zelf mijn digitale fotografiehobby weer oppakken. Maar het is lastig als je geen software van Adobe wenst te gebruiken. Of een uitdaging. Ook daar hoop ik later meer over te schrijven.

Het is makkelijk natuurlijk voor zowel studenten als organisaties, om één platform te draaien waarin alle software geïntegreerd is in plaats van een samenraapsel van verschillende diensten te gebruiken.

Maar als we ons leven niet willen laten bepalen door enkele grote, rijke bedrijven zullen we toch echt moeten zorgen voor meer “digidiversiteit”.

Moet er vanuit de overheid regelgeving komen zodat diensten van Big Tech meer met elkaar moeten kunnen samenwerken? Dat er pakketten komen waarin Microsoft Word samenwerkt met Google mail? Hoe los je dan weer op dat zowel Google als Microsoft je data kan lezen? Leuke uitdaging.

Een andere gedachte die bij me opkomt mbt het minder afhankelijk willen zijn: is het wel OK om technologie te gebruiken die dezelfde organisaties hebben ontwikkeld?

Facebook heeft bijvoorbeeld React ontwikkeld. Google ontwikkelt Flutter en Go. Mooie ontwikkelomgevingen en programmeertalen waar ik als programmeur blij van word.

Gek genoeg is een grote reden waarom ik geen .NET gebruik dat het afkomstig is van Microsoft. Misschien heb ik (te) veel rondgehangen met Linuxgebruikers ;-) Ik ben momenteel bezig met de opzet van een project in Java waarvan de hoofdontwikkelaar Oracle is dat ook niet altijd zaken doet op een manier die ik kan waarderen. Toch heb ik bij Java veel meer het idee dat het een echt Open Source project is. Er dragen veel meer organisaties aan bij dan alleen Oracle. Bijkomend vind ik Java wel een mooiere, nettere taal dan C#.

Genoeg stof tot nadenken, om mee te stoeien en over te schrijven.

Later meer.