Neem het niet voor lief

by Jochem Kossen

Neem het niet voor lief

Vanmorgen trok ik mijn afgetrapte Converse All stars aan. Ik dacht er niet eens bij na. Koop jij weleens nieuwe kleren? Hoe lang blijf jij daar gelukkig van? En van je spelcomputer? Of misschien heb je al een jaar een 4k 55" televisie en vind je die inmiddels “gewoon”?

Misschien beschouw je die dingen allemaal niet als belangrijk onderdeel van je leven. Maar wat als je eens aan je partner denkt? Hoe zou het zijn om je partner met net zoveel intensiteit en energie te bekijken als toen je net verliefd was?

Of misschien volg je een studie of heb je een baan en ben je door de Coronapandemie minder gemotiveerd om er met de nodige energie voor te gaan?

Momenteel lees ik het boek A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy door William B. Irvine. De ideeën van de Stoïjnse filosofen van zo ongeveer 2000 jaar geleden vertaald naar een moderne gids voor het “goede leven”.

En die Stoïcijnen waren zo gek nog niet. Ze richtten zich op het uitbannen van zoveel mogelijk negatieve gedachten en emoties waardoor er zoveel mogelijk positiviteit overblijft. Klinkt goed toch? Eén van die technieken is negatieve visualisatie.

Stel je voor …

Stel je vluchtig voor dat je partner of een ouder, broer of zus opeens voor altijd verdwijnt. Verschrikkelijk toch? Irvine stelt dat je die persoon de volgende keer met een hernieuwde energie en intensiteit bekijkt. En dat je die persoon niet meer voor lief neemt.

Negatieve visualisatie helpt om je geluksgevoel te hercalibreren, aldus Irvine. Dit helpt je te realiseren hoeveel geluk je hebt. De Stoïcijnen raden je dan ook aan om deze techniek regelmatig te beoefenen.

En negatieve visualisatie kan meer opleveren:

Deal with it

Tijdens de Coronapandemie zie ik dat veel van mijn studenten moeite hebben de motivatie op te brengen om aan het werk te gaan. Alles is veel minder leuk dan “normaal gesproken”. Studenten moeten veel thuis werken. De energie van de werk- of schoolomgeving ontbreekt.

Veel zaken hebben we niet onder controle. Relaties gaan soms uit. Iemand in je omgeving kan ernstig ziek worden of overlijden. Oorlogen zijn aan de orde van de dag. De Bitcoinkoers kan crashen, banken kunnen failliet gaan, je laptop kan het zonder reden over twee minuten begeven. En kennelijk kan er zomaar een pandemie uitbreken.

Je kunt zeggen dat je daarmee moet dealen. En daar geef ik je gelijk in. Het is daarbij handig om op een aantal dingen voorbereid te zijn en te weten hoe je op de beste manier met de situatie om kunt gaan. Negatieve visualisatie kan daaraan bijdragen.

Meer weten?